mandag 9. juli 2007

Når det sildrer i hagen

Arkits-alpin botaingsk hage i Tromsø er kjent for å ha mange planter som trives dårlig i andre botaniske hager. Kanskje fordi den ligger i en klimasone som passer bedre for arktis-alpine planter enn botaniske hager som ligger i mer tempererte strøk. Det er i grunnen kjekt å vite at noen planter foretrekker kjølig vær. Hagen har en nydelig sildresamling som man må besøke flere ganger, fra snøen forsvinner til langt ut på sommeren.

Nå må ingen tro at jeg er en racer i latinske plantenavn. Den eneste grunnen til at jeg har det med her, er at i en botanisk hage er det kjekke små skilt som forteller hva planetene heter - i motsetning til ute i den ville hagen. Denne lille hvite ringen er en Saxifraga burseriana v burseriana.

Denne gule, Saxifraga sancta ssp sancta, har ikke så mange blomstre her, men det er et fint lysspill i bladene i den lave sola.

Det vises ikke så godt på bidet, men det er en lysere grønn på den øvre halvdelen enn på den nedre.

Det røde på denne, Saxifraga ferderici augusti, er ikke blomstrene, men "innpakkingen" av blomstrene. Er ikke sikker på om jeg noen gang har sett blomstrene, men stilig er den i alle fall.

De første bildene var tatt i mai, men det var noen blomstrende sildrer også nå i juli.

Her er en Saxifraga callosa.

English summary
The Arctic-alpine botanic garden has a really nice collection of Saxifragas. The photos are from the top: an overview of the collection taken in May, Saxifraga burseriana v burseriana, Saxifraga sancta ssp sancta, Saxifraga ferderici augusti, an overview from July and a closer look at Saxifraga callosa. Please note: the only reason this post has all the Latin, is because most of the plants in the Botanic garden have nice small notes telling their name.

Ingen kommentarer: